[...] Zawdzięczają to swojemu menu, niezmiennemu od tysięcy lat, bogatemu w naturalne, zdrowe produkty. Potrafią je tak przyprawić i przyrządzić, że są nie tylko wyśmienite dla podniebienia, ale i doskonałe dla zdrowia. Czy możliwe jest przeniesienie tych kulinarnych recept na północ Europy i stosowanie ich na co dzień, a nie tylko przy okazji [...]
[...] Waszych cykli kreatynowych. Spis treści: Czym jest kreatyna? Czy warto stosować suplementy kreatynowe? Główne zalety stosowania kreatyny. Czy kreatyna jest bezpieczna dla zdrowia. TOP 10 - RANKING KREATYN Czym jest kreatyna? Kreatyna jest to aminokwas, który w organizmie człowieka wykazuje specyficzne działanie, wspierające gospodarkę [...]
[...] temu postanowiłam, że chciałabym zmienić sylwetkę - nie tyle schudnąć (może kilka kg, ale niekoniecznie), co wysmuklić sylwetkę, zbudować trochę mięśni, generalnie bardziej dla zdrowia, ale zakładałam jakikolwiek spadek centymetrów. Od stycznia chodzę na siłownię 3-4 razy w tygodniu (wcześniej na różne zajęcia fitness - niczego innego nie byłam [...]
[...] a nawet dziurawiec - to kilka z długiej listy substancji fotouczulających - takich, których przyjmowanie zmusza nas do ostrożnego opalania (podobnie uczulać mogą kosmetyki, dlatego wybierając się na plażę zrezygnuj z perfum i dezodorantów). Zbyt wiele słońca może skończyć się wysypką alergiczną, przebarwieniami, a nawet groźnym stanem zapalnym [...]
[...] wartość energetyczna stanowi 960 kcal ogólnego spożycia kalorycznego. Pozostała część energii, czyli 2540 kcal, przypada na węglowodany i tłuszcze. Jak już wiemy, organizm dla potrzeb syntezy 1 g białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal [...]
[...] i podtrzymuje endogennej produkcji testosteronu i pokrewnych androgenów. Luksusowo czysta i koncentratu, obsługuje nawet najbardziej brutalne systemy szkoleń. Idealny dla hardgainers i overtrainers. Sprawia, że dwa razy sportowiec you used to be. Realizowany przez osiem farmakologicznie aktywnych składników odżywczych (nutracologicals), w [...]
[...] wartość energetyczna stanowi 960 kcal ogólnego spożycia kalorycznego. Pozostała część energii, czyli 2540 kcal, przypada na węglowodany i tłuszcze. Jak już wiemy, organizm dla potrzeb syntezy 1 g białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal [...]
[...] opadającego poziomu estrogenu. Bądź delikatny We wczesnym stadium łysienia można zminimalizować utratę włosów traktując je delikatniej. Mokre włosy są bardziej wrażliwe, dlatego ważne, by je łagodnie osuszyć ręcznikiem, a nie szarpać grzebieniem czy szczotką. Zarzucanie włosami może je wyrywać z mieszków. Drapanie się po głowie być może [...]
[...] tzn. glukozaminy i chondroityny. Wszystkie elementy niezbędna do budowy chrząstki stawów człowieka, w tym także glukozaminy i chondroityny, zawiera chrząstka rekina. I dlatego stosowana jest ona od wielu lat w leczeniu stanów zwyrodnieniowych stawów. Z powodu swojego dobroczynnego działania, chrząstka rekina znalazła zastosowanie [...]
Uwagi wstępne: Niżej przedstawiony FAQ nie jest przeznaczony dla osób początkujących a tym samym nie posiadających większej wiedzy na temat żywienia. Informacje przedstawione w ramach wpisu zostały zaczerpnięte z książki CBL 1.0, a także podcastów w jakich w ostatnim czasie brał udział autor protokołu – John Kiefer. Siłą rzeczy wpis nie zawiera [...]
Cechą charakterystyczną obydwu jest podobny skład produktów spożywczych w każdym posiłku. Dieta zależnie od typu budowy człowieka, dla którego mają być zastosowane, róznie się jednak gramaturą produktów spożywczych, a co za tym idzie również wzajemnymi proporcjami składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów. Dla typu budowy [...]
[...] of Aging rozpoczął się w 1981 roku. Z 76 małp wybranych do doświadczenia zostało 50. Aż 26 spośród tych, które najadały się do syta, zapadło na choroby typowe także dla ludzi. Trzy zdechły z powodu cukrzycy, pięć na nowotwór. Wyniki badań na małpach są spektakularne. Naukowcy twierdzą, że stosowanie restrykcyjnej diety także u ludzi [...]
[...] bardzo dobrze, tak dobrze, że przestaje się kontrolować, ile się ich bierze. Fakty wskazują na pewne korzyści związane z umiarkowanym piciem alkoholu (jeden drink dziennie dla kobiet, dwa drinki dziennie dla mężczyzn). Niestety, istnieje także duże ryzyko związane z piciem alkoholu. Badania przeprowadzone w roku 1992 wykazały, że picie alkoholu [...]
[...] czy szkodliwe, najlepiej skonsultować to z właściwym organem, instytucją, a wtedy zyskamy pewność, czy dany suplement czy środek spożywczy faktycznie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Walka z wiatrakami Zadzwoniliśmy do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. - Jeśli jest to specyfik wyprodukowany w Europie, to [...]
[...] ciała. niniejszy artykulik ukazal sie w pismie x-large w jego jesiennym wydaniu na 2007r W obecnym jesiennym numerze naszego pisma proponuję dwie diety masowe, dla dwóch typów budowy ciała. Cechą charakterystyczną obydwu diet jest podobny skład produktów spożywczych w każdym posiłku. Diety zależnie od typu budowy człowieka, dla [...]
[...] składnikiem tkanki mózgowej, a także nośnikiem witamin A, D, E i K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych [...]
[...] (cukier) jest w większej ilości wykorzystywana w celu pozyskania energii potrzebnej mięśniom do pracy. Ponadto ruch sprzyja redukcji masy ciała, co ma niebagatelne znaczenie dla uzyskania kontroli nad chorobą. Planując trening, należy jednak pamiętać, że zbyt intensywny wysiłek może prowadzić do hipoglikemii (obniżenia poziomu cukru we krwi), [...]
[...] że jeżeli go się nie spożywa ze smakiem, to ma się wyjątkowo smutne życie na tzw. kulturystycznej jałowej diecie. Mleko i jego przetwory to kopalnia wapnia niezbędnego dla mocnej konstrukcji kośćca. Im więcej wapnia pochodzącego z mleka, tym większa szansa pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, na biodrach i na brzuchu. Najwyższy [...]
Co to jest synergizm? Takie pytanie często zadają mi czytelnicy. Wszystko, dlatego że często używam terminu „synergizm" w artykułach. Ponieważ wielu czytelników mogło nigdy wcześniej z nim się nie zetknąć, dzisiaj postaram się w prosty sposób wyjaśnić, o co chodzi... Synergizm Synergizm to współdziałanie różnych substancji na organizm, [...]
[...] przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Jednak codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. W celu przywrócenia równowagi i dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz większą ilości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i magazynowanych w naszym ciele. Przykładem mogą być nasze kości i [...]